Pionerens historie

Klubbens tilblivelse

Pioneren blev grundlagt 10. april 1931 af en kreds unge mennesker med Pastor K. Keiding i spidsen på Gl. Østergård, en gammel miserabel restaurant. Den gang hed klubben V.G.I.F. Pioneren, og var dengang underlagt Roskilde Gymnastik og Idrætsforeninger. Pioneren havde dengang udover fodbold også håndbold, gymnastik og atletik. Men efter 2. verdenskrig besluttede bestyrelsen i V.G.I.F. at man kun skulle spille fodbold, og i 1946 meldte man sig ind under KBU. Dermed var man under København, og det lykkedes at få K.I. til at rejse klubben et hus. De gamle pionerer, der havde været med til at starte klubben, var ved at køre træt. Og der kom så nye kræfter til. En meget ung en af slagsen endda. Leif Sørensen var kun 16 år, da han overtog formandsposten i Pioneren. Den post bestred han i 10 år. Så skulle der ske noget nyt. Og det gjorde der også, Pioneren fik sig en naboklub, ?Folehaven. Folehaven blev stiftet af en aflægger af Folehavens Ungdomshus. De skulle have baner på Pionerens anlæg, og det gav store problemer for den daværende bestyrelse. Men den var snarådig, og fik, inden Folehaven fik for godt fat i kvarteret omkring Pionerens domæne, slået de to klubber sammen, så der igen var en klub i Vigerslev Parken. Nu skulle der snakkes navn på den, efter den sammenslutningen, nye klub. Man blev enige om at sløjfe V.G.I.F og så kun kalde den for navnet vi kender i dag ? Boldklubben Pioneren.

Damefodbolden i Pioneren

En sensommeraften i 1967 kommer Mogens Hansen med et forslag til bestyrelsen, om at han havde tænkt sig at starte en dameafdeling i Pioneren. Der var ikke den store enighed i Bestyrelsen, men efter heftig diskussion, blev der enighed om at starte en dameafdeling i Pioneren. Der var mange der meldte sig ind i klubben herefter, og i 1970 fik man tilmeldt hold til Damerækkerne.

I 1998 rykkede man op i landets tredje bedste række, Danmarkserien.

Pionerens damer er i gang med en genopbygningsfase hvor holdet pt er tilmeldt 7 mnadsrækkerne.

Sportslige højdepunkter i klubbens historie

- Pionerens 1. herres højeste placering var i 1983 i Københavnsserien hvor man spillede om den ene oprykningsplads til Danmarksserien - desværre blev det ikke til oprykning, da man sluttede som nr. 2 a point med Fremad Amager som havde en bedre målscore.

- Pionerens damer har spillet i landets 3. bedste række i perioden 1999 - 2001.

- ...og så er Pioneren i Danmarks rekordbog. Nedenstående er fra DBU's hjemmeside vedrørende den danske pokalturnering:

"Største sejr i Pokalturneringen "

Brøndby IF står for pokalturneringens største sejr med 16-1 over Pioneren den 4. august 1982. Og så var det endda de københavnske pionerer, der scorede kampens første mål. Til gengæld scorede Brøndby 11 af de 16 mål i løbet af blot 34 minutter i 2. halvleg. "
- Pionerens enlige mål blev scoret af Bob Madsen. På Brøndbys hold spillede en meget ung Michael Laudrup.